
Αχέροντα
Χώρα
Ελλάδα
Πληροφορίες
Ο Αχέρων είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι, επίσης, αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Σύμφωνα με την μυθολογία, στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η σημαντικότητα του Αχέροντα ήταν πολύ μεγάλη κατά την αρχαιότητα, οπότε και ιδρύθηκε στη βορειοανατολική όχθη της Αχεσούσιας το Νεκρομαντείο, ο σημαντικότερος τόπος επικοινωνίας με τους νεκρούς και λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου.
Ετυμολογία
Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από ἄχος και σημαίνει τον ποταμό των στεναγμών. Κατά μια άλλη εκδοχή προέρχεται από ρίζα ἀχ της μορφής ἂχη του ἠχέω, που σημαίνει ηχώ, κάνω θόρυβο, και εκ του ρέων. Συνεπώς, πρόκειται για το ποτάμι, του οποίου το νερό ρέει με δύναμη, με τρόπο θορυβώδη.
Χλωρίδα
Ο ποταμός Αχέροντας και οι γύρο περιοχές του αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Είκοση τύποι φυσικών οικοτόπων έχουν καταγραφεί στον ποταμό Αχέροντα και οι επιμέρους τύποι βλάστησης του ποταμού είναι, η αμμόφιλη, η αλοφυτική και η βραχόφιλη, τα υγρά λιβάδια με Juncus spp, οι θαμνώνες με αρμυρίκια (Tamarix parviflora), η βλάστηση τελείως βυθισμένων υδρόβιων φυτών ή φυτών ριζομένων ή μη στον πυθμένα με επιπλέοντα άνθη και φύλλα (όπως τα νούφαρα), η ελοφυτική βλάστηση, η μακκία καθώς και η φρυγανική. Η χλωρίδα της δελταϊκης περιοχής του Αχέροντα αποτελείτε από 415 φυτικά είδη. Η βλάστηση στα στενά του Αχέροντα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά ποικιλότητα και συγκροτείται κυρίως από θαμνώνες αειφύλλων πλατυφύλλων όπως το πουρνάρι και το φιλίκι (Quercus coccifera, Phillyrea latifolia) καθώς και από συστάδες με αριές, κουμαριές, φράξους κ.α.(Quercus ilex, Arbutus abrachne, Fraxinus ornus). Συναντούνταί επίσης αραιά δάση πλατύφυλλης δρυός ενώ κατά μήκος του ποταμού απαντούν συστάδες ιτιάς, σκλήθρου και ανατολικής πλατάνου.
Πανίδα
Στα νερά του ποταμού ζει η Βίδρα, ένα σπάνιο υδρόβιο θηλυκό , ενώ αναπαράγονται περισσότερα από εννέα είδη ψαριών, ένα από τα οποία είναι ενδημικό είδος του Αχέροντα. Στις βραχώδεις πλαγιές των Στενών του Αχέροντα φωλιάζουν πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως γερακίνες,ξεφτέρια, βραχοκίνεζα, ασπροπάρηδες, φιδαετοί, ενώ στην ευρήτερη περιοχή συχνάζουν όρνια, πετρίτες, σπιζαετοί και χρυσαετοί. Θηλαστικά, όπως οι λύκοι και τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού μαζί με την αλεπού, τον ασβό , το κουνάβι, τη νυφίτσα, την αγριόγατα, τον δασοποντικό, κ.α.
Αντιγράφηκε από το MyKerkyra.com